Veelgestelde vragen 2ToDrive

Onze Pakketten

2toDrive is een experiment waarbij je onder begeleiding van een coach extra rijervaring opdoet nadat je je rijbewijs hebt behaald. Jongeren en beginnende bestuurders zijn door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken dan ervaren bestuurders. 2toDrive zorgt ervoor dat jij onder relatief veilige omstandigheden extra rijervaring op kunt doen voordat je zelfstandig gaat rijden. De experimentfase van 2toDrive duurt tot 31 oktober 2017, op 1 november 2017 wordt 2toDrive omgezet naar een definitieve regeling.

2toDrive bestaat sinds 1 november 2011.  2toDrive is begonnen als experiment welke tot 1 november 2017 duurt. Vanaf 1 november 2017 is 2toDrive een vast onderdeel van de regelgeving.

2toDrive is in Nederland ingevoerd om de verkeersveiligheid te vergroten. Uit onderzoek van de SWOV blijkt dat bij 20% van alle ernstige ongevallen, jongeren betrokken zijn. Terwijl de groep beginnende bestuurders maar een klein deel uitmaakt van alle weggebruikers. Door jongeren onder begeleiding te laten rijden kunnen ze onder relatief veilige omstandigheden rijervaring opdoen. Zo willen we het aantal ongelukken waar jongeren bij betrokken zijn verminderen. De SWOV heeft in 2014 onderzoek gedaan naar de effecten van 2toDrive. Hieruit is gebleken dat het ongevalsrisico van 2toDrivers 26% lager is dan bij bestuurders die niet hebben deelgenomen aan 2toDrive.

De SWOV heeft in 2014 onderzoek gedaan naar de effecten van 2toDrive. Uit dit onderzoek is gebleken dat het ongevalsrisico onder 2toDrivers 26% lager is dan bij bestuurders die niet hebben deelgenomen. Lees het volledige rapport hier.

Door 2toDrive kan je eerder beginnen aan je autorijbewijs! Vanaf 16 jaar mag je theorie-examen doen. Vanaf 16,5 jaar kun je praktijklessen volgen en de tussentijdse toets afleggen. Vanaf 17 jaar mag je het praktijkexamen afleggen. Wanneer je het rijbewijs hebt behaald, mag je tot je 18e alleen rijden onder begeleiding van een coach.

Toen 2toDrive in 2011 startte, was er nog niet bewezen dat 2toDrive voor meer verkeersveiligheid zou gaan zorgen. Om dit te onderzoeken is 2toDrive als experiment gestart. Dit experiment duurt tot 1 november 2017. In 2014 heeft de SWOV onderzoek gedaan naar de effecten van 2toDrive. Met de gegevens uit dit onderzoek is niet overtuigend vast te stellen of 2toDrive beter of slechter is voor de verkeersveiligheid. Wat wel opvallend is, is dat het ongevalsrisico significant lager is (26%) dan bij bestuurders die niet aan 2toDrive hebben deelgenomen. Om die reden heeft minister Schultz op 2 november 2015 besloten om 2toDrive na 31 oktober 2017 als structurele regeling in te voeren. Het volledige rapport over de effecten van 2toDrive kun je hier lezen.

Een vorm van 2toDrive (begeleid rijden) is al ingevoerd in meerdere landen in Europa. Onder andere in Zweden, Noorwegen, Letland, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland. 2toDrive lijkt het meest op het Duitse systeem. Wil je iets weten over het Duitse systeem? Kijk dan voor meer info op www.bf17.de. Je mag als 17-jarige niet in bovengenoemde landen rijden.

Het experiment 2toDrive duurt t/m 31 oktober 2017. Vanaf 1 november 2017 is 2toDrive een structurele regeling die onderdeel uitmaakt van de Wegenverkeerswet (WVW).

Je hoeft je niet op te geven om mee te doen. Je kunt vanaf 16,5 jaar zelf een rijschool benaderen en starten met het volgen van rijlessen. Via deze pagina kun je de begeleiderspas aanvragen. Hiermee registreer je je deelname aan 2toDrive.

  • Ben jij 16 jaar? Dan mag je starten met het halen van je theorie-examen.
  • Vanaf 16,5 jaar mag je rijlessen gaan volgen en een tussentijdse toets afleggen. Je meldt je aan voor 2toDrive door hier je begeleiderspas aan te vragen.
  • Word je 17 jaar, dan mag je het praktijkexamen afleggen.
  • Heb je je rijbewijs gehaald? Dan kun je tot je 18e in de auto rijden samen met je coach.
  • Vanaf je 18e mag je zelfstandig de weg op.

Een rijschool/de rijscholen mogen zelf bepalen of ze praktijklessen aan gaan bieden aan jongeren vanaf 16,5 jaar. Jij kunt dus zelf een rijschool benaderen als je wil beginnen met rijlessen.

Je kunt de begeleiderspas aanvragen vanaf het moment dat je 16,5 jaar wordt. De coaches melden zich eerst aan, dat kunnen ze via deze pagina doen. Hier geeft de coach aan welke jongere hij of zij wil gaan begeleiden. Voor het inloggen gebruikt de coach zijn eigen DigiD. Na het inloggen vult de coach het BSN nummer van de jongere in. Hiermee geeft hij aan dat hij coach wil worden. De coach krijgt via de email bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd. Pas wanneer alle coaches zich aangemeld hebben (minimaal 1, maximaal 5), kan de jongere de begeleiderspas aanvragen. Via deze pagina kan de begeleiderspas aangevraagd worden. Na het aanmelden met DigiD verschijnen de coaches die zich aangemeld hebben in het scherm. Bij het doorlopen van de stappen kies je welke coach(es) jij op je pas wil zetten. Je sluit de aanvraag af door online € 35,- te betalen via iDEAL. Na je aanmelding ontvang je een bevestigingsemail. Na goedkeuring wordt de begeleiderspas binnen 10 werkdagen naar je huisadres gestuurd. Hebben jij of je coaches geen DigiD? Wij raden sterk aan om toch bij DigiD te registreren. De procedures gaan een stuk sneller op die manier en in de toekomst zullen veel meer instanties met DigiD gaan werken. Toch aanmelden zonder DigiD? Dan kun je via dit formulier de begeleiderspas schriftelijk bij de RDW aanvragen. Heb je geen iDEAL? Dan kun je dit formulier ook gebruiken om je begeleiderspas aan te vragen.

2toDrive stopt wanneer je 18 jaar bent. Vanaf dat moment mag je zelfstandig de weg op.  Tevens stopt 2toDrive als je als 17-jarige zonder begeleider en/of begeleiderspas autorijdt. Als je wordt aangehouden, wordt je rijbewijs ingenomen en moet je opnieuw theorie- en praktijkexamen doen. Tevens krijg je een geldboete van € 140,-. De experimentfase van 2toDrive stopt op 31 oktober 2017.

Vanaf 1 november 2017 is 2toDrive een structurele regeling die onderdeel zal uitmaken van de Wegenverkeerswet (WVW).

Nee, dat kan helaas niet. Je moet woonachtig zijn in Nederland om mee te kunnen doen aan 2toDrive.